If Wind Moves Your Ball During a Putt, Is It a Penalty?

By Staff Writer

2 min read

A gust of wind that nudges a ball after a player has already started the putting stroke does not, by itself, create a penalty under the Rules of Golf, even though striking a moving ball is normally against the rules.

What does the rulebook say about a ball that moves mid-stroke?

Rule 10.1d addresses exactly this situation: if a ball starts moving after the stroke has begun, the player is not penalized for completing that stroke on a moving ball. Rule 9.1b then governs where play continues — the ball is played from wherever it comes to rest, regardless of whether wind or the player caused it to move.

The remaining question is whether the player caused the movement and owes a separate one-stroke penalty. Rule 9.1b only applies a penalty when it is known or virtually certain the player caused the ball to move, and a player who never grounds the putter near the ball has a stronger case that wind was responsible.

Does the same logic apply in a bunker?

A similar principle covers a ball that shifts after it was already at rest, such as one plugged near a bunker lip that dislodges when sand gives way during inspection. If it is not known or virtually certain that a person caused the movement, the ball is treated as moved by natural forces and played from its new spot. If someone did cause it to move — the player under Rule 9.4, or another player under Rule 9.6 — the ball should have been replaced at its original position instead.

The deciding question is never what moved the ball; it's whether anyone can prove who did.

When a displaced ball in a bunker cannot be made to stay at its original spot even after a second attempt, Rule 14.2e directs the player to drop at the nearest spot in the bunker where it will stay at rest, no closer to the hole. Playing from any other spot without following that process means playing from a wrong place, which carries a two-stroke penalty in stroke play.

Frequently asked questions

Is there a penalty if wind moves my ball during my putting stroke?

No. Rule 10.1d removes the penalty for striking a moving ball once the stroke has already begun, and the ball is played from where it ends up under Rule 9.1b.

What rule covers a ball that moves after it was already at rest?

Rule 9.1b treats it as moved by natural forces unless it is known or virtually certain a person caused the movement, in which case Rule 9.4 or 9.6 requires replacing it.

What happens if a plugged ball in a bunker won't stay put when replaced?

Rule 14.2e requires dropping at the nearest spot in the bunker where the ball will remain at rest, no nearer the hole.

What is the penalty for playing from the wrong spot in a bunker?

Two penalty strokes in stroke play.


  • rules of golf
  • rule 10.1d
  • rule 9.1b
  • rule 14.2e
  • ball moved
  • bunker rules
  • putting