A Partner Finds Your 'Lost' Golf Ball: What the Rules Say
By Staff Writer
3 min read

LoopGolf
Key takeaways
- A ball is lost under Rule 18.2a(1) only if it is not found within three minutes after a search for it begins.
- A playing partner can keep searching even after a player says a ball is lost, and a find inside that window keeps the original ball in play.
- An unplayable original ball found in the rough forces a choice among four options, three of which carry a one-stroke penalty under Rule 19.
- Shane Lowry lost a hole to this exact scenario at Royal Troon in the 2024 Open Championship, making double bogey after a spectator found his ball.
A golfer who calls a ball "lost" on the course has not actually invoked a rule. Under the Rules of Golf, only a three-minute search, or the decision not to make one, determines whether a ball is officially lost.
When is a ball officially lost under Rule 18.2a(1)?
Under Rule 18.2a(1), a ball is lost only if it is not found within three minutes after a player or their caddie begins searching for it. If the ball turns up before that window closes, it remains the ball in play, even if the player never intended to look for it themselves. A player may skip the search entirely and play a provisional ball instead, but that choice does not make the original ball lost on its own.
What happens if a playing partner keeps searching anyway?
Playing partners are within their rights to keep searching for a ball even after the player has said they don't want it found. If a partner locates the original ball inside the three-minute window and it lies within the course's boundaries, it is still the ball in play. The player must then proceed from where it was found. Any provisional ball played in the meantime no longer applies to the hole, because a provisional only becomes the ball in play once the player makes a stroke with it, not when they announce the original is lost.
What are the options if the recovered ball is unplayable?
If the ball turns up somewhere it cannot be played, the player has four choices. They can attempt the shot as it lies. Short of that, three further options carry a one-stroke penalty under the unplayable ball rule, Rule 19.
| Option | Penalty | How it works |
|---|---|---|
| Play it as it lies | None | Attempt the shot from where the ball was found |
| Lateral relief | 1 stroke | Drop within two club-lengths of the ball's spot, no closer to the hole |
| Back-on-the-line relief | 1 stroke | Drop on a line through the hole and the ball's spot, going back as far as desired |
| Stroke-and-distance relief | 1 stroke | Return to the spot of the previous stroke |
Saying a ball is lost does not make it lost under the Rules of Golf — only a search, or the end of one, decides that.
How did this rule cost Shane Lowry a hole at the 2024 Open?
The scenario is not hypothetical. On the 11th hole at Royal Troon during the second round of the 2024 Open Championship, Shane Lowry's approach went left into gorse bushes. He played a provisional ball onto the green, hoping to putt for bogey with it. But a spectator had already found a ball in the bushes near where his shot had gone, and it was his. Lowry was forced to take a back-on-the-line drop from the original spot, faced a difficult recovery and made double bogey.
Frequently asked questions
Can I choose not to search for my golf ball?
Yes. A player isn't required to search for their ball and can ask playing partners not to bother either. But if a partner searches anyway and finds it within three minutes, it remains the ball in play.
Does playing a provisional ball mean my original is automatically lost?
No. The original stays in play until the three-minute search window closes without it being found, regardless of whether a provisional was played in the meantime.
When does a provisional ball become the ball in play?
Only once the player makes a stroke with it after the original has been confirmed lost, out of bounds, or ruled unplayable — not simply when a player announces the original is lost.
What penalty applies if the recovered ball is unplayable?
One stroke under Rule 19, whichever of the three relief options — lateral, back-on-the-line, or stroke-and-distance — the player chooses.
- rules of golf
- lost ball rule
- rule 18.2a
- unplayable ball rule
- Shane Lowry
- 2024 Open Championship
- Royal Troon


