Rules of Golf Permit Players to Tap In a Putt While Walking

By Staff Writer

2 min read

LoopGolf

A golfer whose putt comes up just short can tap in while still walking toward the hole without breaking any rule, according to Rule 10.1 of the Rules of Golf. The rule governs how a stroke must be made, but it places no restriction on a player's own movement.

Can you hit a moving putt while walking?

Rule 10.1 bars a player from striking a ball that is itself moving, with a small number of exceptions, but it says nothing about the player being in motion. As long as the stroke itself meets the other requirements under the rule — struck with the clubhead, with no pushing, scraping, scooping or anchoring — a golfer can walk up and tap in on the move.

What if debris deflects a rolling ball?

A related scenario turns on accidental interference rather than player movement. If a stubbed chip is rolling toward the hole and a divot or other loose debris knocked free by a player's club happens to deflect it, Rule 11.1 treats that as an accidental deflection. The ball is played from where it comes to rest, with no penalty, unless a committee determines the damage amounted to serious misconduct under Rule 1.2a, which carries disqualification.

Key takeaways

  • Rule 10.1 does not require a player to be stationary when making a stroke, so tapping in while walking is legal.
  • A stroke must still be made with the clubhead and without pushing, scraping, scooping or anchoring.
  • Rule 11.1 treats an accidental deflection of a moving ball by loose debris as a no-penalty situation.
  • Deliberately damaging the course to influence a ball's path could be reviewed as serious misconduct under Rule 1.2a.

Frequently asked questions

Is it legal to hit a putt while walking in golf?

Yes. Rule 10.1 regulates how a stroke is made, not whether the player is moving, so walking up to tap in a short putt carries no penalty.

What rule covers striking a moving ball in golf?

Rule 10.1 generally prohibits playing a ball while it is moving, with limited exceptions, but that restriction applies to the ball, not the player's own motion.

Is there a penalty if a divot accidentally deflects a rolling ball?

No. Rule 11.1 treats an accidental deflection as a rub of the green, and the ball is played from where it stops, absent serious misconduct under Rule 1.2a.


  • rules of golf
  • rule 10.1
  • rule 11.1
  • putting
  • rules explainer